Injectables, botox & Fillers

Wat is Botox? 

Botox® en Azzalure® zijn merknamen, de werkzame stof is Botulinetoxine. In de geneeskunde wordt het al sinds 1973 gebruikt bij neurologische aandoeningen. Botox® blokkeert de prikkeloverdracht van zenuw naar spier, zodat deze tijdelijk minder krachtig wordt. Na enkele maanden herstelt de spieractiviteit volledig. Botox® is in de medische cosmetiek een middel dat geïnjecteerd wordt om spieractiviteit in het gezicht te verminderen. Het gevolg hiervan is dat de huid tot rust komt en bestaande rimpels vervagen. Bovendien wordt de vorming van nieuwe rimpels voorkomen.

Voor welke rimpels is het geschikt?

Met name de frons- en voorhoofdrimpels en kraaienpootjes. Ook lijntjes op de neus en kin kunnen behandeld worden met Botox®. Op deze plaatsen heeft de huid het meest te lijden onder het samentrekken van de spieren. Doordat de huid na behandeling met Botox® niet meer plooit, herstelt deze, en vervagen de rimpels. De rimpeldiepte vermindert doorgaans 90 tot 95%.

Voor welke rimpels is het niet geschikt?

Onder andere de neus-lippen-plooi en rimpels op de wangen. Op deze plaatsen is de spieractiviteit onmisbaar, en wordt een andere behandeling geadviseerd, bijvoorbeeld het opvullen van de rimpels met Restylane®.

BOTOX IN DE TANDHEELKUNDE

Bij de tandarts kan Azzalure/Botox gebruikt worden voor de behandeling van kaakgewrichtsklachten, knarsen, een gummy smile en afhangende mondhoeken. Een tandarts is uitstekend op de hoogte van de musculatuur rondom de mond en met betrekking tot mondgerelateerde klachten (knarsen)

Wat is een regio?

De te behandelen gebieden noemen wij regio’s. Onder één regio wordt verstaan; de frons of het voorhoofd of de kraaienpootjes (rond twee ogen gelden als één regio). Dit gebruiken we als eenheid omdat voor een regio steeds een vergelijkbare hoeveelheid Botox® nodig is.

Ook kunnen halve regio’s geadviseerd worden, bijvoorbeeld de mondhoeken, de wenkbrauwlift, kin en lijntjes op de neus. Bij deze behandelingen wordt minder materiaal gebruikt.

Is het gevaarlijk?

Nee. Botox® werkt alleen op de behandelde spier en heeft geen effect op de rest van het lichaam. In zeldzame gevallen kan een aangrenzende spier krachtvermindering ondervinden. Dit is van tijdelijke aard en kan –indien hinderlijk- behandeld worden. Bijwerkingen afgezien van neveneffecten van de prik komen niet voor. Nadat het middel is uitgewerkt herstelt de behandelde spier 100%.

Verdwijnt mijn mimiek?

Enkele jaren terug zag je nog vaak gezichten die er duidelijk te ‘star’ uitzagen. Onze ervaring stelt ons in staat subtieler en zonder verlies van expressie de rimpels optimaal te behandelen. Bespreek rustig met je tandarts wat je wilt en vooral ook wat je niet wilt.

Is de behandeling pijnlijk en hoe zie ik er na de behandeling uit?

Botox® wordt met een heel klein naaldje geïnjecteerd in de spier. De meeste mensen ervaren dit niet als pijnlijk. Eventueel kan je tandarts gebruik maken van een verdovende crème indien je erg gevoelig of angstig bent.

Na de behandeling, die ongeveer vijf minuten duurt, kan de huid wat rood zijn als reactie op de injectie. Dit verdwijnt doorgaans binnen een uur. Heel soms ontstaat een klein blauw plekje, dit verdwijnt binnen 3 tot 5 dagen.

Wat moet ik doen na de behandeling?

De eerste 2 tot 4 uur na de behandeling moeten de behandelde spieren veel worden aangespannen, dus er wordt aangeraden veel te fronsen, lachen of het voorhoofd op te trekken, afhankelijk van het behandelde gebied. Liggen of bukken dient 2 tot 4 uur na behandeling vermeden te worden.

Make-up of crème mag een uur na de behandeling gebruikt worden. Intensieve druk of massage van het gebied moet de eerste dagen na de behandeling vermeden worden.

Wanneer is het effect zichtbaar?

Enkele dagen na de behandeling begint de Botox® te werken en neemt de spieractiviteit af.

Na twee weken is het effect op de spier maximaal, de rimpels zijn dan al veel minder diep. Dit is het moment om het resultaat van de behandeling qua spierfunctie te beoordelen.

Indien je wenst kun je tijdens een controleconsult samen met je arts beoordelen of het nodig is een correctiebehandeling uit te voeren. Gedurende de werkzame perioden zal je huid steeds gladder worden.

Hoelang blijft het effect zichtbaar?

De werking op de spier duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden. Vaak is het zo dat na meerdere behandelingen het effect langer aanhoudt. Om het gewenste resultaat te behouden hebben de meeste mensen om de 6 tot 9 maanden een behandeling nodig. Diepe rimpels kunnen in het begin vaker behandeld worden, om de 3 tot 4 maanden.

Mag ik direct weer in de zon of onder de zonnebank?

Ja. Wel is het aan te bevelen om als er een blauwe plek is ontstaan deze goed te beschermen met een hoge factor. Wanneer blauwe plekjes aan UV stralen worden blootgesteld kan dit leiden tot pigmentvlekjes.

Wat doet Botox® met migraine?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ongeveer 70% van de migrainepatiënten die een Botox®-behandeling ondergaan gedurende de werkzame periode duidelijk minder last te hebben van hoofdpijn.

Wat doet Botox® met zweetklieren?

Oppervlakkig in de huid gespoten Botox® blokkeert de prikkeloverdracht van de zenuw naar de zweetklier. Bij overmatige of hinderlijke transpiratie (oksels, handen, voeten) vermindert de zweetproductie met ongeveer 95% gedurende gemiddeld 6 tot 12 maanden.

Wat zijn fillers?

Restylane is een van de vele ‘fillers’(rimpelopvullers) op basis van hyaluronzuur. Restylane is echter uniek doordat het de enige injectable is met NASHA (Non Animal Stabilized Hyaluronic Acid). NASHA is het eerste stabiele, biologisch afbreekbare hyaluronzuur van niet dierlijke oorsprong en wordt onder zorgvuldig gecontroleerde condities op een gepatenteerde wijze geproduceerd. Belangrijk is dat hierdoor Restylane uitermate veilig is en veel langer een mooi effect geeft dan andere hyaluronzuren. In de USA is Restylane door de Food and Drug Administration goedgekeurd.

In het lichaam komt van nature hyaluronzuur voor o.a. in de huid, waar het verantwoordelijk is voor het vasthouden van water. Het geeft daarmee de huid zijn spankracht. Deze natuurlijke voorraad hyaluronzuur neemt met de jaren af. Behandeling met Restylane herstelt het hyaluronzuur- en vochtgehalte van de huid.

De vijf verschillende soorten Restylane verschillen wat betreft de grootte van de partikels waaruit de hyaluronzuur-gel is opgebouwd.

Van klein naar groot

Restylane Vital – geeft verbetering van de huid
Restylane – voor lijntjes en lipcontouren
Restylane Perlane – voor grovere lijnen en lipvolume
Restylane Sub-Q – voor gezichtsvolume-herstel

Zo nodig kan het te behandelen gebied worden verdoofd met een crème of verdovende injecties.

De behandeling met Restylane duurt meestal 15 tot 30 minuten en geeft direct resultaat. De eerste dagen kan de huid wat gezwollen zijn.

Risico’s

Het meest voorkomende risico is de kans op een (kleine) bloeduitstorting door het prikken. Dit wordt gezien bij 50% van de patiënten. Allergieën voor Restylane komen bij minder dan 1:10.000 voor.

Nazorg

Vermijd blootstelling aan de zon of zonnebank gedurende een week. Gemiddeld heb je zes tot twaalf maanden plezier van de behandeling, welke probleemloos kan worden herhaald.

Meer informatie?

Neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer over deze behandelingen. Bel 070 – 324 13 19