Veelgestelde vragen

Hier vind je vragen en antwoorden over onze service, behandelingen en technieken.
Neem gerust contact op als je nog meer vragen hebt.

Wij helpen je graag!

Esthetische tandheelkunde

Wat is esthetische tandheelkunde? 

Esthetische tandheelkunde is een specialisme binnen de de tandheelkunde. Bij esthetische tandheelkunde kijken we niet alleen naar de functionele oplossing van bijvoorbeeld beschadigde, verkleurde of scheve tanden. Nee, wij kijken als specialist ook naar wat wij zien. 

Kunnen we, naast het puur functioneel oplossen van een tand- of kiesaandoening, er ook voor zorgen dat het gebit er mooier uit komt te zien? 

Vragen die wij ons stellen zijn bijvoorbeeld of we iets kunnen veranderen aan de vorm, de kleur of de positie van de tanden. Met de bedoeling jou als patiënt er nog mooier uit te laten zien. 

Binnen de esthetische tandheelkunde wordt er dus extra rekening gehouden met de wensen van de patiënt op esthetisch vlak, het “mooi willen zijn”. 

Welke techniek passen jullie toe?

Wij passen deze techniek altijd toe

Met specialistische high end technieken, facings, inlays, kronen, bruggen, implantaten of orthodontie veranderen wij ieder gebit in een esthetisch verantwoord gebit.

Is esthetische tandheelkunde voor iedereen?

Ja, esthetische tandheelkunde is voor iedereen. Sterker nog, omdat wij gespecialiseerd zijn in esthetische tandheelkunde zullen wij altijd, bij elke patiënt, onze kennis gebruiken op dit gebied.

Wat kan ik doen om ook een mooie glimlach te krijgen?

Wil jij ook van dit specialisme gebruik maken om jouw mooiste glimlach te krijgen?

Het enige wat je hoeft te doen is ons bellen om een afspraak te maken. Onze tandarts Karin Molhoek is gespecialiseerd esthetisch tandheelkundige en zal haar kennis en expertise graag toepassen bij het verzorgen van jouw gebit.

De halfjaarlijkse controle

Wat gebeurt er wanneer je een ongezond gebit hebt?

Een ongezond gebit kan tot veel lichamelijke klachten leiden. Niet iedereen is zich ervan bewust dat deze lichamelijke klachten kunnen ontstaan omdat we niet goed voor ons gebit zorgen. 

We hebben het dan over klachten zoals:

 • diabetes
 • hart- & vaatziekten
 • verminderde sportprestaties
 • dementie
 • reumatische artritis
 • vruchtbaarheidsproblemen
Wat doen wij bij de halfjaarlijkse controle? 

Je gebit en tandvlees worden grondig gecontroleerd en indien nodig maken we röntgenfoto’s. 

Mocht er iets geconstateerd worden dat nazorg nodig heeft, dan plannen we een vervolgafspraak in.

Wat gebeurt er bij een VIP behandeling?

Voorafgaand aan de halfjaarlijkse controle wordt je gebit uitgebreid gereinigd en gepolijst. Tijdens de VIP behandeling: Verzorging, Instructie & Preventie, krijg je tips om zelf je tanden en tandvlees in topconditie te houden. 

Wat kost een halfjaarlijkse controle?

Voor de kosten verwijzen we je graag naar de pagina van “Alles over het gebit”.

Tanden bleken

Hoe werkt tanden bleken?
Tanden bleken doen wij met behulp van een laser. Dit is in Nederland behoorlijk uniek en geeft hele goede resultaten. Voorafgaand aan een bleekbehandeling worden je tanden eerst gereinigd en gepolijst (tandsteen wordt verwijderd). Bovendien bepalen we samen de startkleur en wordt uitgelegd wat je kunt verwachten.
Hoeveel lichter worden mijn tanden?

Met deze behandeling is het mogelijk om de tanden gemiddeld 6 tot 8 tinten lichter te krijgen in een behandeling van ongeveer 75 minuten. Ook is het mogelijk om thuis je tanden te bleken.de eindcontrole doet.

Wie bleekt mijn tanden?

In de praktijk kun je bespreken wat voor jou de mogelijkheden zijn. Je wordt bij ons altijd behandeld door een professional en er is altijd een tandarts die de eindcontrole doet.

Facings

Wat is eigenlijk een facing? 

Een facing is een schildje dat over een bestaande tand wordt geplaatst  Deze “schildjes” worden altijd op maat gemaakt, zodat deze niet opvallen tussen jouw bestaande tanden. Je kunt er ook voor kiezen om voorafgaand aan het plaatsen van het “schildje” je eigen tanden te bleken, zodat de kleur van je facing overeenkomt met de kleur van de andere tanden.

Waarom een facing? 

Facings worden meestal geplaatst om tanden mooier te maken. Je kunt met facings je tanden blijvend witter maken en er bovendien voor zorgen dat je tanden rechter lijken te staan. 

Hoe gaat de behandeling? 
 1. Voordat we gaan behandelen maken we eerst een behandelplan.
 2. We bepalen gezamenlijk  welk definitieve resultaat jij graag zou willen hebben en of we eerst gaan bleken om je tanden lichter te maken.
 3. Daarna maken we, door middel van 3D scans, modellen van je gebit en foto’ van je mond en gezicht.
  Op basis van deze scans en foto’s maken we een zogeheten Digital Smile Design.
 4. Met dit Digital Smile Design ontwerpen we de mooiste lach in jouw gezicht.
 5. Vervolgens bepalen we hoe we ervoor gaan zorgen dat jij die mooiste lach krijgt.
  Samen kiezen we voor porseleinen of composiet facings en of je wilt bleken.
 6. Vervolgens gaan we aan de slag.

In één dag maken we jouw porseleinen of composiet facings.

Kronen

Wat is een kroon eigenlijk?

Een kroon is een kunsttand of -kies die over een bestaande tand of kies geplaatst wordt. Het is als het ware een hoesje dat over je eigen tand of kies wordt geplaatst. Kronen worden altijd op maat gemaakt, zodat deze niet opvallen tussen jouw bestaande tanden en kiezen. Volledig natuurlijk qua vorm en kleur. 
Mocht het zo zijn dat de tand of kies niet meer voldoende vast zit in de kaak, dan kunnen we eventueel een implantaat plaatsen in de kaak. Het implantaat fungeert dan als nieuwe wortel en daar kan dan een kroon op gemaakt worden.

Waarom een kroon?

Wanneer een tand of kies dusdanig beschadigd is door een ongeluk(je) of door cariës en niet stevig genoeg meer is om gewoon gevuld te worden, dan is het verstandig om er een kroon overheen te plaatsen. Daarmee bescherm je de tand en zorg je voor een duurzame oplossing. De tand of kies ziet er na de plaatsing van de kroon natuurlijk uit en zal bovendien zijn gewone functie hebben binnen het gebit. 

Wanneer een tand of kies uitvalt of mist, dan is het verstandig om een brug of implantaat te plaatsen. Dat is dus niet hetzelfde als een kroon. Een brug vervangt meerdere tanden, een kroon vervangt één tand.

Hoe gaat de behandeling?

Wij maken gebruik van de geavanceerde CEREC methode waarbij we een volledige 3D scan maken van je kaak. Heel eenvoudig, zonder te happen, krijgen wij zo een zeer nauwkeurig beeld van je kaak. 
Op basis van deze scan en een CAD/CAM systeem bepalen we hoe de kroon voor jouw gebit exact moet worden vormgegeven. Zodat deze perfect aansluit in jouw gebit en niet van echt te onderscheiden is.

Wat kost het plaatsen van een kroon? 

Kronen en bruggen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Vanuit een aanvullende verzekering heb je wel de mogelijkheid om deze kosten bij je verzekering op te geven. En ook dan kan het zijn dat dit slechts éénmaal in een bepaald aantal jaren wordt vergoed.

Wij adviseren je daarom altijd om contact op te nemen met je verzekering en de mogelijkheden tot vergoeding te bespreken.

Voorafgaand aan de behandeling van een kroon ontvang je van ons altijd een begroting; een raming van de kosten die je kunt voorleggen aan je verzekering, zodat je vooraf weet wat je wel/niet moet bijbetalen.

Bruggen

Wat is een brug?

Een brug is dé oplossing om missende tanden of kiezen te vervangen. Een brug is eigenlijk drie kronen op een rij; de twee buitenste pijlers en de middelste tand is een neptand die de missende tand “overbrugd”.

Waarom een brug laten plaatsen?
 • het voorkomt scheefgroei van de tanden of kiezen naast de lege plek
 • je kunt weer goed kauwen na het plaatsen van een brug
 • je hebt weer jouw mooie glimlach weer terug
Hoeveel tijd kost het?

Welgeteld één dag!
Een brug voorbereiden, ontwerpen, maken en plaatsen doen we doorgaans in 4,5 uur.

Wat zijn de kosten? 

Voor de kosten van het maken en plaatsen van een brug verwijzen we je graag door naar de website van Alles over het Gebit

Wat moet ik nog meer weten over bruggen?
 • We werken volgens de hoogste normering qua zorg.
 • Wij maken gebruik van de laatste technieken en de beste materialen.
 • Je hebt geen doorverwijzing nodig, je kunt direct bij ons terecht.
 • We hebben jouw brug in één dag ontworpen, gemaakt en geplaatst.
 • Een brug bij KiesQ wordt gemaakt volgens de allerlaatste technieken en met de jarenlange ervaring van onze tandarts. 

De technieken die wij gebruiken

Wat is Cerec 3D?

Cerec 3D is een zeer geavanceerd systeem bestaande uit een aantal hoogwaardige apparaten, waaronder:

 • Een scanner
 • 3D software
 • Een computergestuurd frees-apparaat. 

Met dit unieke systeem kan onze tandarts Karin Molhoek zelf porseleinen kronen, facings, bruggen en vullingen maken.

Cerec 3D is een CAD/CAM systeem waarmee we in staat zijn om in één afspraak een porseleinen facing, kroon of brug te maken.

Door middel van een 3D scanner maken we een scan van jouw gebit. Bij ons hoef je dus niet ouderwets ‘te happen’ voor het maken van een gebitsmodel.

Door deze digitale techniek kunnen we veel preciezer en sneller gebitsmodellen maken

Voordelen van Cerec 3D
 • Het grote voordeel van deze computergestuurde techniek is dat het weefsel besparend werkt en bovendien een zeer snelle verwerkingstijd kent. Doordat er verschillende soorten porselein worden gebruikt is het eindresultaat heel duurzaam en fraai.
 • Slechts één bezoek
  Met CEREC kan in de meeste gevallen binnen hetzelfde bezoek een kroon of een andere restauratie worden gemaakt.
 • Maar één verdoving
  CEREC is de optimale oplossing, zeker voor angstige patiënten. Omdat de definitieve restauratie in één bezoek kan worden geplaatst is er maar één verdovende injectie nodig.
  Een verademing voor veel van onze patiënten.
 • Niet “happen”
  Voor jou, als patiënt, betekent dit dat je niet hoeft te “happen” (een afdruk is niet nodig) en dat je minder tijd kwijt bent aan het bezoeken van de tandarts.
 • Geen noodkroon nodig
  Daarnaast is het niet nodig om met een oncomfortabele noodkroon rond te lopen.
Wat doen we met een laser behandeling?

Met behulp van de Epic Laser kunnen we diverse behandelingen doen:

 • We kunnen zachte weefsels (tandvlees) behandelen.
 • We kunnen verdiepte pockets behandelen, aften, een koortslip en ook een storend lipbandje of tandvlees flapje weghalen.
 • Daarnaast kunnen we met de laser tanden bleken en gevoelige kaakgewrichten behandelen.
Waarom gebruiken jullie een microscoop?

Een microscoop is een apparaat dat vergroot wat je ziet. Omdat de tandarts vaak op een klein gebied werkt en soms ook met hele kleine instrumenten, bijvoorbeeld bij een wortelkanaalbehandeling. Is het heel makkelijk en zinvol om onder vergroting te werken. De tandarts ziet dan beter wat er aan de hand is en daarmee verbetert de kwaliteit van de behandeling.

Orthodontie

Waar kan ik terecht voor mijn orthodontie behandeling?

SmileCafé is als tandartspraktijk voor Orthodontie ontstaan uit KiesQ Tandheelkunde. Karin Molhoek, tandarts voor orthodontie, merkte in haar bestaande tandartspraktijk KiesQ de grote behoefte aan comfort en snelheid in orthodontische behandelingen.

Daarom heeft ze zich de laatste jaren verder in de versnelde orthodontie verdiept en gespecialiseerd.

Om aan die behoefte naar meer comfort en snelheid van de patiënten te voldoen, heeft ze samen met haar partner Martijn Claasen besloten om SmileCafé op te richten.

In SmileCafé kunnen zij zich volledig richten op de behoefte van cliënten om zich snel, comfortabel en laagdrempelig te kunnen behandelen. Ook is het hierdoor mogelijk om orthodontie trajecten van collega tandartsen op ons te nemen zonder ook de reguliere tandheelkunde over te nemen.

Waar vind ik de antwoorden op mijn vragen over orthodontie?

Ga naar de veelgestelde vragen pagina op de website van SmileCafé.

Welke soorten beugels zijn er?

Er zijn twee soorten beugels:

1. Zichtbare slotjes- of plaatjesbeugel
2. Onzichtbare beugel (Aligner)

Meer hierover kun je lezen op de site van SmileCafé.

Hoe lang duurt een orthodontie behandeling?

Je kunt kiezen voor een versnelde behandeling of een behandeling in de normale tijd.

1. Normale tijd, circa 1,5 tot 2 jaar
2. Versneld, tussen 6 – 12 maanden

Meer informatie hierover kun je vinden op de website van SmileCafé.

Dental monitoring

Wat is Dental Monitoring?

Dental Monitoring is een nieuwe technologie die ontwikkeld is voor de orthodontie en werkt op basis van kunstmatige intelligentie in samenwerking met de behandelaar.

Het is een app op je telefoon die je samen met een Scanbox gebruikt. De Scanbox krijg je van ons zodra je start met een beugelbehandeling.

Je maakt met behulp van de app, scanbox en je eigen telefoon en de instructies die je vanuit de app krijgt scans van je gebit. Die stuur je automatisch via de app naar onze praktijk.

De app geeft je een bericht wat je moet doen tijdens de behandeling. Ook geeft de app aan wanneer je weer een nieuwe scan moet maken.

Op dat moment kan de tandarts controleren of je tanden goed bewegen conform plan en of ze op de juiste positie staan.

Aan de hand van het behandelplan zal de tandarts je advies geven wat je volgende stap is. Bijvoorbeeld je huidige aligner nog een paar dagen dragen of al overstappen naar de volgende. En ziet het er echt niet goed uit, dan kan het zijn dat de tandarts je vraagt om toch naar de praktijk te komen.

Hoe werkt monitoren op afstand?

Wij maken, als één van de eerste tandartsen in Nederland, gebruik van Dental Monitoring en we leggen je graag uit wat dat voor jou en ons betekent.
Deze ontwikkeling maakt het mogelijk voor jou om virtuele afspraken met ons te maken.
Met behulp van je telefoon tijdens je beugelbehandeling. Heel simpel, heel eenvoudig en vooral heel efficiënt waardoor je nog maar heel weinig naar de praktijk hoeft te komen voor controles.

Voordelen van Dental Monitoring

Dental Monitoring geeft je de vrijheid om te leven en ondertussen je gebit tot een mooie glimlach te laten maken én is dé oplossing om optimale controle te hebben over jouw behandeling. Meer dan ooit tevoren.

Het geeft de tandarts namelijk de mogelijkheid om de voortgang van de behandeling continu te monitoren en daarmee, indien nodig, bij te sturen of zelfs je behandeling te versnellen.

Het systeem controleert de beweging van het gebit, mondhygiëne en onderhoud van de beugel etc.

1. Behandeling vanaf elke plek
Een behandeling zal je nooit meer tegenhouden om te doen wat je graag wilt gaan doen. Met Dental Monitoring hoef je niet in de buurt van de praktijk te wonen, je kunt waar dan ook ter wereld gewoon je controle hebben van je gebit en eventuele beugel.

 • Thuis, op het werk, op vakantie, op het strand of aan de andere kant van de wereld
 • Dental Monitoring geeft je de vrijheid om te gaan
 • Zolang jij je telefoon en je scanbox bij de hand hebt en een goede verbinding voor je telefoon, kun jij je fotoscan van je gebit aan ons doorsturen
 • Genieten van het leven terwijl je gebit goed gezond blijft


2. Je ziet sneller de resultaten
Door regelmatig foto’s van je gebit te sturen, houden wij de voortgang bij 

3. Je houdt eenvoudig contact met ons

 • Je hoeft geen afspraak meer te maken met ons in jouw drukke week op het werk of op school. Geen vrije uren op te nemen of briefjes voor school.
 • Je neemt heel simpel een foto van je gebit en stuurt deze aan ons door. Wij kijken mee en laten je weten wat er is gebeurd en wat de volgende stap is.
 • Mochten we toch willen bijsturen, dan nodigen we je uit bij ons in de praktijk of we plannen een video call in. Ook als je vragen hebt kan dat altijd via de app of de video call.