Een blogbericht door Karin Molhoek
Tandarts en Tandarts voor (versnelde) orthodontie

'Digitalisering bij de tandarts biedt patiënt veel voordelen'

Digitalisering is de toekomst

Tandheelkunde blijft mensenwerk

Yes we scan!

Regelmatig heb heb ik een cursussen in Bensheim, Duitsland. Home of ‘Dentsply Sirona’. Dit bedrijf levert tandheelkundige apparatuur. Je kunt ze op dat gebied volgens mij wel een marktleider noemen.

Dentsply Sirona is Duitse degelijkheid en innovatief tegelijk. Sirona bracht 30 jaar geleden de eerste Cerec machine op de markt. Met Cerec kun je als tandarts zelf kronen maken in je eigen praktijk. Door een scan te maken van de tanden rekent de computer door middel van CAD/CAM terug hoe de kroon eruit moet zien.

Digitalisering is vooruitgang

Ondertussen alweer zo’n 12 jaar geleden ben ik zelf begonnen met Cerec te werken. Op dat moment werd voor mij steeds duidelijker dat digitalisering in de tandheelkunde normaler zou worden. Voor mij begon het (natuurlijk) met een digitale agenda. Vervolgens digitale röntgen en daarna begon ik met het maken van kronen in de praktijk.

Tandheelkunde blijft mensenwerk

Ondertussen hebben de digitale technieken steeds meer zijn plek bij mij in de praktijk ingenomen. Ik geloof er ook in dat we steeds meer oude technieken door nieuwe digitale technieken gaan vervangen. Maar! Tandheelkunde blijft mensenwerk. Je werkt met mensen en al is de techniek nog zo goed, het belangrijkste is en blijft dat je goed zorgt voor de mensen die bij je in de stoel liggen door ze op hun gemak te stellen en goed voor hun gebit te zorgen.

Vooral ook veel voordelen voor de patiënt

Nu maak ik digitaal met Cerec, kronen, bruggen , inlays, onlays, facings en dat allemaal in 1 dag.

Het grote voordeel voor de patiënt? Niet meer ‘happen’ in vieze derrie, niet 2 weken met een noodkroon lopen die los kan komen en napijn kan geven. En niet 2 keer een verdoving.

Nee, in 1 dag heb je je nieuwe kroon, brug of facing. En dat levert je een flinke tijdsbesparing op en daarnaast is het doordat het in 1 dag kan ook veel comfortabeler doordat je minder napijn krijgt.

Digitalisering bij beugelbehandelingen

Naast Cerec voor kronen en bruggen zijn we ook al een paar jaar bezig met Cerec Ortho.

We scannen dus ook een heel gebit voor je beugelbehandeling. Ook hier als voordeel dat we die vieze afdrukken niet meer hoeven te maken.

Daarnaast werkt digitale techniek nauwkeuriger. Je kroon heeft een betere pasvorm en je beugels sluiten beter aan op jouw gebit en worden voor jou op maat gemaakt.

Kostenbesparing bij beugeltraject

Tot voor kort werkte ik met 2 verschillende platformen voor onzichtbare beugels en slotjes. Maar dankzij de vooruitgang kan ik beide nu op 1 platform combineren. Sinds kort werk ik met SureSmile software. Een enorm uitgebreid software pakket dat heel veel mogelijkheden heeft en dat ik kan gebruiken voor slotjes en de SureSmile Aligner.

Dat betekent voor de patiënt een enorme kostenbesparing vooral voor de onzichtbare beugel. En door de enorme precisie van dit platform gaan de behandelingen met slotjes en aligners sneller. Dus ben jij sneller van je beugel af.

Allernieuwste techniek: Dentsply Sirona, voor een optimaal eindresultaat

En nu wordt het nog mooier. De nieuwste scanner van Dentsply Sirona is de PrimeScan. Daarmee kun je nog sneller en preciezer scannen.

En………je kunt er in 5 minuten een simulatie mee maken waarmee je al na 5 minuten kunt zien hoe jouw tanden er uit kunnen zien na een beugel behandeling.

Hoe fantastisch is dat?

Je komt voor je eerste consult en na 30 minuten sta je buiten met een schat aan informatie en een blik van jouw nieuwe lach!

Je begrijpt dat wij de digitalisering bij de tandarts alleen maar toejuichen. Voor het comfort van de patiënt en de absoluut nog betere resultaten.

karin molhoek

Karin Molhoek
Tandarts en Tandarts voor (versnelde) orthodontie

Meer weten over de behandelingen en werkwijze van KiesQ?

Neem eens een kijkje op onze site en neem gerust contact op voor meer informatie.